Det kan være svært helt at sætte fingeren på, hvad det er for en magi der opstår mellem stedet og det menneske, der oplever det. Det er i hvert fald en kendsgerning, at Fransk Polynesien fortryllede Steen i en sådan grad, at han i dag er den danske Travel Designer, der har besøgt det utrolige område flest gange. Bora Bora, Tahiti og Moorea – blot lyden af navnene giver drømmene vinger. De smukke vulkanøer og koralatoller er omgivet af Stillehavet. I Fransk Polynesien, mellem dykkerturer, 118 bounty øer, kulinariske kup og et uendeligt blåt hav, ligger lykken og venter. Dykningen er i verdensklasse, naturen er velbevaret og smuk, og en ny verden gemmer sig på hver en ø. Måske det ikke er så svært endda, at sætte fingeren på Steens forelskelse i Fransk Polynesien.
”Vi har været rundt på stort set alle de øer i Fransk Polynesien, rejsende kommer til. Vi har tilbragt en uge i luksus på Four Seasons Bora Bora, set hvalerne fra en outrigger kano på Moorea og sejlet rundt om Taha’a på en stor privat katamaran. Fransk Polynesien er blandt de suverænt smukkeste steder på planeten, og et sted man bør unde sig selv at opleve mindst én gang i livet.
I Tuamoto Atollerne har vi oplevet dykning der var helt fantastisk, på Taha’a noget af det mest imponerende snorkling, på Moorea har jeg hiket, på Raiatea sejlet i katamaran, og i Papeete nydt den lokale Thon Cru på Les Roulottes siddende på en lille plastikskammel. Og man kan jo heller ikke komme udenom, at det nok er den mest romantiske destination i verden med alt hvad det indebærer. Sjældent har jeg stødt på et smukkere og mere smilende folkefærd end i Fransk Polynesien, så man kan ikke fortænke besætningen på ”Bounty” i, at de gerne ville blive lidt længere. Læs ”Mytteri på Bounty” og hør historien om Christian Fletcher. Det meste forgik på havnen i Papeete, Tahiti.”
Kontakt Jonas for mere information
Tlf. +45 53 53 23 22 / jonas@80days.dk
Det er sommer året rundt i Fransk Polynesien med en temperatur i slut 20’erne. Øerne ligger ikke i orkanbælterne, så disse forekommer yderst sjældent. Året deles i to perioder, fra maj til oktober kommer der mindst nedbør, og der vil ofte være en svalende let brise. Fra november til april er der mest nedbør. Det er typisk en kraftig byge tidligt om morgenen og sidst på dagen. I denne periode er der vand i vandfaldene, alle blomster står i fuldt flor, og der er en overflod af eksotiske frugter og grønsager, men som med vejret alle steder i verden, så er der ikke så meget, der er som det plejer at være. Er der perioder man skal undgå? I august holder Frankrig og Italien sommerferie og derfor er der pres på hotellerne. Fransk Polynesien ligger stort set lige modsat Danmark – men der er ikke meget længere end til Sydney. Ønsker man at bruget et par dage undervejs er der flere muligheder: New York, San Francisco, Los Angeles, Tokyo og Auckland er de mest oplagte.
På de fleste øer kan I glæde jer til ture op i det grønne frodige højland. Der er guidede hikes til toppen, hvor verdens bedste udsigt venter. Eller tag den smukke køretur med en 4WD eller ATW. I kan også tage springet og prøve skydiving over Bora Bora, eller få perspektiv i luften rundt om Mount Otemanu på en fabelagtig helikoptertur.
For de eventyrlystne og dem med god tid er Aranui en fantastisk oplevelse. Skibet er et fragtskib, der medtager passagerer, alt er fint og komfortabelt ombord, men det er fragten fra Tahiti til blandt andet Tuamoto og Marquesas der har hovedprioritet, så hvis du gerne vil opleve en anden side af dette imponerende ørige, er Aranui genialt. Sæt 10-14 dage af til en rundtur blandt atoller og småsamfund. I den lidt mere magelige ende er et cruise ombord på M/S Paul Gauguin en kæmpe oplevelse, de fleste af deres ture er på 7 nætter og starter og slutter i Papeete, så er tiden knap og orker man ikke rigtigt at pakke ud mere end højest nødvendigt er et cruise vejen frem. Og I vil opleve både Moorea, Bora Bora, Huahine og de andre perler i denne smukke del af verden.
Blandt dykkere anses Fransk Polynesien for at være et af de ypperligeste steder i verden at dykke. Varmt, krystalklart vand, kulørte fisk (ca. 800 arter), koralrev, laguner og skibsvrag er at finde overalt. Der kan dykkes fra alle de større øer, men for de erfarne på jagt efter de sublime oplevelser, er det i farvandet omkring Tuamotuøerne. Især Rangiroa, Fakarava, Manihi og Tikehau er blandt de bedste steder. Snorkling er fantastisk stort set ligegyldigt hvor man befinder sig. Fra midt juni til slutningen af oktober holder pukkelhvalerne ferie her, og især i strædet mellem Tahiti og Moorea er der virkeligt mange. Er du heldig at bo på Sofitel Moorea vil man ofte kunne se dem plaske rundt lige på den anden side af lagunens kant. Flere steder kan man opleve delfiner, store rokker og revhajer på ufarligt, men tæt hold. Dybhavsfiskeri er også på programmet.
Surfing stammer med stor sandsynlighed fra Fransk Polynesien, og er den mest populære aktivitet blandt de unge. De rigtig fede surfer spots ligger på Tahiti og Moorea. De verdensberømte bølger ved Teahupoo på Tahiti regnes for at være de smukkeste og de sværeste bølger at surfe på i verden. Her afholdes den årlige surf konkurrence ’Billabong Pro Teahupoo’, med deltagelse af de bedste surfere i verden.
Tahiti, eller ’øen af kærlighed’, som den også kaldes, er den største af de 118 øer i Fransk Polynesien. Den er en del af Selskabsøerne. I daglig tale omtales hele Fransk Polynesien ofte som Tahiti, men det er faktisk kun denne ene ø, der hedder Tahiti. Midt på Tahiti strækker de frodige bjerge sighøjt over trætoppene, og strandene på Tahiti består primært af mørkt finkornet lavasand. Ved hovedstaden Papeete findes den eneste internationale lufthavn og eneste havn. Her ligger også lokale markeder, kirker og noget der minder lidt om en fransk provinsby. Byen er som sådan hverken smuk eller voldsomt interessant, men skal man en tur med 4WD i højlandet eller nyde den lokale Thon Cru, rå tunfisk med friskkokosnød, på Les Roulottes, så er et par nætters ophold helt perfekt. Og så finder man noget af verdens bedste surfing her.
Moorea er en smuk grøn ø med frugtplantager og høje bjerge. Langs kysten er postkort-smukke bugter med sandstrande, der indbyder til smuk svømning, snorkling og kajak. I sammenligning med Bora Bora er atmosfæren lidt mere afslappet og måske knap så eksklusiv, selvom naturen på begge øer minder lidt om hinanden. Man kan dog sagtens besøge både Moorea og Bora Bora på samme ferie, uden at man står med en fornemmelse af at have oplevet det samme. Moorea ligger enten en flyvetur på otte minutter fra Papeete eller 30 minutter med færgen, så den er let at komme til.
Bora Bora er med sin perfekte krystalklare lagune og sin naturlige skønhed en af de smukkeste øer på jorden. Her ligger de lækreste resorts som perler langs lagunekanten. Alle de billeder, du måtte have på nethinden af, hvordan paradis ser ud, vil du få indfriet her. Blåt og lækkert vand og svajende palmer. Her er en bred vifte af aktiviteter og en tur i vandet med revhajer og fodring af stingrays er oplevelser af de helt store.
Taha´a kaldes også “Vaniljeøen”, da der på Taha´a dyrkes noget af verdens bedste vanilje. Her residerer en dansk mand, som tabte sit hjerte til en lokal skønhed, og i dag er passioneret vanilje farmer. Vi kan sørge for et besøg, så vaniljen kan købes med hjem – vaniljekransene bliver aldrig de samme igen! Her dyrkes også de eksklusive sorte perler i lagunen. Udover perler og vaniljen er Taha’a virkelig smukt beliggende, og her er kun få resorts. Min favorit er Vahine Island, et lidt mere simpelt resort på kanten af lagunen med kun 9 bungalows. Atmosfæren og den familiære stemning opvejer helt 100%, hvad der måtte mangle af 5* faciliteter. Vælger man en privat sejltur med katamaran fra Taha’a til Bora Bora, sejler de blot forbi Vahine Island og samler jer op her. Vahine Island går lige i hjertet på deres gæster og det er et af de steder hvor vi, trods den lange rejse, sender gæster tilbage til mere end én gang.
Taha’as søsterø Raiatea ligger syd for Taha´a og de deler en ottetalsformet lagune. Raiatea går også under navnet “Den Hellige Ø”, da øen var den første, der blev befolket af Maori-folket for over 1000 år siden. Øen er grøn og frodig og har en varieret natur med smukke bjerge og imponerende vandfald, dale og plantager.
“Edens Have”, Huahine, som øen også kaldes, består af to øer med en bro imellem. Du bliver budt velkommen af den smukke natur – bjerge og tropisk grønt omgivet af en turkis lagune med hvide strande. Huahine har en rig kulturarv i form af gamle religiøse steder, som kaldes marae’er. Der er kun to hoteller på øen, som begge er i den mere hyggelige ende end i den eksklusive. Glæd jer til en masse lokal historie og rigelig med fred og ro.
Tuamotu atollerne ligger nord for Selskabsøerne, og er et mekka for dykkere. Rangiroa, Tikehau og Manihi er klart de mest interessante. Her bor ikke særligt mange mennesker og de besøgende, der lander her, kommer primært for at dykke. Rangiroa er verdens næststørste atol og her er et fantastisk undervandsliv med store stimer af barracudas, revhajer, milliarder af kulørte fisk og meget mere. Ud over dykning og snorkling, er det også muligt at leje en cykel eller gå til en af de ubeboede øer, der ligger langs lagunen og bare nyde roen og den betagende udsigt. Tikehau er en næsten cirkulær atol kendt for sine smukke lyserøde strande. Her er det rolige, smukke dage, der er trumfkortet og naturligvis den fremragende dykning, hvor du kan glæde dig til koraller i imponerende størrelse, stingrays, grå revhajer og meget mere.
Marquesas, der ligger længst mod nord, byder på et helt andet natursceneri end sydpå. Her er frodigt, klippeflydt og lodrette bjerge, kulturen er i højsædet og her kommer færre turister end på Selskabsøerne. Det er ikke svært at regne ud, hvorfor Paul Gauguin valgte lige netop Marquesas øerne, da han slog sig ned for at male de lokale skønheder. Går man med en drøm om en klassisk polynesisk tatovering er Marquesas stedet. Glæd jer til tropisk kuperet terræn, ture i 4WD, vandreture, vandfald og meget mere.
Four Seasons Bora Bora er ubetinget det bedste resort på Bora Bora. Nyd de store og rummelige villaer på pæle i den blændende lagune. Er I en stor familie der rejser sammen tilbydes også villaer i vandkanten med det blødeste sand, mellem den private pool og lagunen. Stilen er gennemført, servicen er ”Four Seasons” – det vil sige helt i top, og opmærksomheden på detaljerne uovertruffen. Stort set alt hvad hjertet kan begære af faciliteter findes her, både til store, små og dem midt i mellem. Alle overwater bungalows er rummelige med stort dæk med solsenge og et mindre overdækket område hvor man kan søge lidt skygge. Der er flere restauranter at vælge i mellem, en stor spa, tennis og meget mere. Lagunen og oceanet lokker med stort set alle former for aktiviteter både over og under vandet. Lån en outrigger kano og tag på opdagelse i området, eller et paddleboard. Her er også mindre sejlbåde. Maske og finner ligger klar i jeres villa, når I ankommer, så tag på snorkleture i resortets egen lagune med lavt og roligt vand. Også her finder I myriader af farvestrålende fisk.
Vahine Island er et mindre resort med kun 9 bungalows, så søger man lidt fred og ro er dette sted magisk. Tænk mere lokalt og autentisk kontra stort og smart, her fornemmer man virkelig at man er på kanten af Stillehavet. Hvad man faktisk også er, da resortet ligger på en af de motu’er der omgiver Taha’a. En motu er de små øer der ligger som perler på kanten af lagunerne. Maden er god, drinksene kølige og det hele serveres med kærlighed af værtsparret og deres medarbejdere. Her er ingen swimmingpool, til gengæld har man hele lagunen til rådighed. Snorklingen er eminent, det samme er turene med 4WD til hovedøen hvor man udover den smukke natur også skal opleve vaniljeplantager og perlefarme. Begge dele helt uden det turistcirkus man udsættes for så mange andre steder i verden.
Le Bora Bora er en gammel kending og et af de ældste resorts på Bora Bora. Der er dog intet gammelt eller støvet over resortet og for ikke så længe siden fik det en gennemgribende overhaling, så det i dag fremstår frisk og moderne. Det vi godt kan lide ved Le Bora Bora er den særlige stemning og atmosfære man her, og så at det ligger modsat de fleste andre resorts, lidt mere isoleret og beskyttet. Man har her de smukkeste solopgange. Der er bungalows på stranden og på pæle i lagunen, og så her er der snorkling der tager pusten fra de fleste, en række vandsportsaktiviteter og ikke mindst en dejlig fred og ro. Og netop det at lave ingenting er en kunst, man nemt lærer i Fransk Polynesien. Og nok noget af det, der tjener sjælen allerbedst.
For dem der har god tid og søger en oplevelse udover det sædvanlige kan man tage med fragtbåden Aranui 5 – skibet er en krydsning mellem et fragtskib og et passagerskib, fragten er det vigtigste og passagerne er med for at opleve de små øsamfund og ikke mindst Marquesas øerne, der ligger i den nordlige ende af det enorme areal Fransk Polynesien dækker.
En anden mulighed for at opleve forskellige øer er ombord på Paul Gauguin, et traditionelt krydstogtsskib, der tilbyder cruises af typisk 7 nætters længde, sommetider lidt længere når de også inkluderer Cook Islands. Alt er afslappet og rart og man får set og oplevet en masse.
Tag til Marlon Brandos forhenværende private ø, der grundet sin status som et af de mest unikke steder på kloden har haft mange famøse gæster, bl.a. har Barack Obama skrevet sin selvbiografi på øen. Der er få resorts i verden der kommer op på siden af The Brando. Uden overdrivelse er der nok tale om ét af de mest unikke steder i verden. Øens skønhed overgås ikke og fokus på det delikate økosystem findes ikke tilsvarende. Lige fra begyndelsen satte Marlon Brando høje krav til de aftryk vi mennesker måtte sætte på Tetiaora og det gør sig stadig gældende i dag. 70% af den energi, der bruges til aircondition, kommer fra sindrige systemer, der udnytter havet til nedkøling. 50% af al elektriciteten kommer fra solenergi. Målet er at forbedre alle miljøhensyn i takt med, at ny teknologi udvikles.
Alt er helt afslappet og foregår i shorts og t-shirts, hvilket var Marlon Brandos dekret da han købte øen i 1967 og sendte invitationer ud til venner og bekendte, og den er stadig gældende. De 35 villaer er alle meget private med egen pool, er man flere der rejser sammen, er der også villaer med 2 og 3 værelser.
The Brando byder på to restauranter. Her har Executive Chef Pierre Lecorne sat de gastronomiske temaer og rammer med fokus på lokale retter, østen møder vesten og klassisk fransk køkken. Vegan Bistro har suppleret med en innovativ vegansk menu.
Stort set alt frugt og grønt dyrkes i egen køkkenhave og fisk og skaldyr er trukket op af havet samme dag de serveres. Alt er friskt og lækkert. Aktiviteter og oplevelser er der i overflod.
Login, eller opret dig som bruger og få adgang til sidens personlige ønskeliste-funktion.
Jeg har glemt min adgangskode
Opret bruger
Vi spammer ikke, men vi sender gode idéer, insiders og 80days specials i ny og næ.